Moteris-pakeitusi-antrojo-pasaulinio-karo-eiga - vertė Rasa Dirgėlė

Moteris, pakeitusi Antrojo pasaulinio karo eigą, Sonia Purnell

SONIA PURNELL (Sonia Purnel) – britų žurnalistė ir trijų biografinių knygų autorė, garsėjanti kruopščiais tyrimais ir nepriekaištingu stiliumi. Bendradarbiauja su tokiais leidiniais kaip The Economist, The Daily Telegraph, The Sunday Times. „Virginia Hall“ – antroji jos knyga lietuvių kalba, pirmoji – „Clementine Churchill“ (2017).

1942 m. gestapas perdavė skubų pranešimą: „Ji – pavojingiausia iš visų Sąjungininkų šnipų. Turim ją rasti ir sunaikinti.“ Jų taikinys buvo Virginia Hall, užsispyrusi amerikietė, įsiprašiusi į Specialiųjų operacijų valdybą, kurią Winstonas Churchillis vadino „Nedžentelmeniško karo ministerija“. Ji – pirmoji Sąjungininkų agentė moteris, nusiųsta į nacių valdomą zoną. Niekas iš jos daug nesitikėjo – juk tiek agentų patyrė nesėkmę, – bet būtent ji, nepaisant protezuotos kojos, padėjo įžiebti Prancūzijos pasipriešinimo judėjimą ir visiškai pakeitė suvokimą, kas yra partizaninis karas.
Virginia Prancūzijoje sukūrė platų šnipų tinklą, priimdavo atskraidinamus ginklus bei sprogmenis ir tapo patikimiausiu pasipriešinimo judėjimo ramsčiu. Netgi tada, kai buvo demaskuota ir visur kabojo plakatai su jos nuotrauka, ji ignoravo įsakymus evakuotis. Galiausiai Virginiai teko sprukti. Bet ji grįžo. Nes tikėjo, kad turi išgelbėti dar daug gyvybių. Ir jai pavyko – Virginia sėkmingai vadovavo partizaniniam karui, padėjo Sąjungininkams išlaisvinti Prancūzijos teritoriją po D dienos.

Įtaigi, kruopščiais tyrimais paremta Sonios Purnell knyga atskleidžia slaptą Virginios Hall gyvenimą – tai stulbinama, įkvepianti heroizmo, šnipinėjimo, pasipriešinimo ir asmeninio triumfo, nepaisant itin nepalankių aplinkybių, istorija. Istorija apie tai, kaip vienos moters atkaklumas padėjo laimėti karą. Ne veltui šią biografiją NPR, Amazon, The Seattle Times, The Washington Independent, The Minneapolis Star Tribune, BookBrowse, The Spectator ir The Times išrinko Metų knyga.

Autorius Sonia Purnell
Metai 2022
Įrišimas kietas
Versta išanglų k.
Vertė Rasa Dirgėlė
Orig. pav. A Woman of No Importance
ISBN 9786094666438
Puslapių skaičius 346


Gimtadienio sveikinimai | Sapnininkas