Rutherford - Žmonės - vertė Rasa Dirgėlė

Žmonės, Adam Rutherford

Mintis, kad žmonės yra ypatingi gyvūnai, yra mūsų esmės pamatas. Tačiau kokie gi gebėjimai ir veiksmai užkelia mus ant pjedestalo, aukščiau mūsų evoliucinių pusbrolių? Kas paverčia mus gyvūnais ir kas iškelia viršum jų?

Evoliucijos teorija jau seniai pagrindė teiginį, kad žmonės yra gyvūnai. Šiuolaikiniai Homo sapiens yra primatai, turintys bendrą protėvį su beždžionėmis. Mūsų genomas 98 proc. sutampa su šimpanzės, o DNR nė kiek nesiskiria nuo prieš 4 mlrd. metų gyvenusių organizmų. Vis dėlto laikome save išskirtiniais. Bet ar tai tiesa?
Šioje įtraukiančioje knygoje Adamas Rutherfordas tyrinėja žmogaus gyvūno paradoksą. Ieškodamas atsakymų gyvūnų karalystėje, autorius pastebi, kad daugelis dalykų, kurie kažkada buvo laikomi išskirtinai žmogiški, iš tikrųjų tokie nėra: mes nesame vieninteliai bendraujantys, gaminantys įrankius ar užsiimantys seksu ne tik dėl biologinio tikslo susilaukti palikuonių. Tačiau žmonės sukūrė tokią kultūrą, kuri yra daug sudėtingesnė nei bet kuri kita kultūra gamtoje. Kodėl taip atsitiko ir ką tai sako apie mus?
Žmonės. Trumpa kultūros, sekso, karo ir evoliucijos istorija – įspūdingas žmonijos evoliucijos vadovas, atskleidžiantis, kokie nepaprasti gyvūnai yra žmonės.

Adamas Rutherfordas (Adam Rutherford) – vienas garsiausių šiuolaikinių britų genetikų, rašytojas ir televizijos laidų vedėjas. Septynių mokslinių genetikos veikalų autorius, dešimtmetį redagavo žurnalo Nature audiovizualinį turinį, yra laikraščio Guardian mokslo populiarinimo publikacijų autorius, „BBC Radio 4“ mokslo programos Inside Science vedėjas. 2017 m. pasirodžiusi jo knyga Trumpa žmonijos istorija. Mūsų genuose įrašyti pasakojimai (liet. 2019, „Tyto alba“) tapo pasauliniu bestseleriu. Žmonės – antroji Rutherfordo knyga lietuviškai.

Autorius Adam Rutherford
Metai 2022
Įrišimas kietas
Versta iš anglų k.
Vertė Rasa Dirgėlė


Gimtadienio sveikinimai | Sapnininkas