Kasdienybės-statistika - vertė Rasa Dirgėlė

Kasdienybės statistika, Tim Harford

TIM HARFORD (Timas Harfordas, g. 1973 m.) – britų ekonomistas, žurnalistas, radijo ir televizijos laidų vedėjas. Jo ilgametė rubrika Financial Times žurnale The Undercover Economist („Ekonomistas priedangoje“) iki šiol sulaukia milžiniško populiarumo, autorius rašo tokiems leidiniams kaip Forbes, Wired, New York Magazine. T. Harfordo vedamos BBC tinklalaidės More or Less („Daugiau ar mažiau“) ir 50 Things („50 dalykų“) yra dešimties geriausių pasaulio tinklalaidžių sąraše, o jis pats yra dažnas TED bei PopTech platformų svečias. T. Harfordas yra parašęs 9 knygas, jos išverstos į daugiau nei 30 kalbų. „Kasdienybės statistika. 10 taisyklių, keičiančių požiūrį į gyvenimą ir skaičius“ yra naujausia jo knyga.

Dezinformacijos amžiuje statistika neretai tampa priešu: ja remiantis kuriami mitai, skaičiais naudojamasi siekiant suklaidinti ir sutrikdyti. Tačiau tinkamose rankose tai – galingas įrankis norint demaskuoti melagienas ir geriau suprasti mus supantį pasaulį. Į statistiką savo žvilgsnį atgręžęs šios knygos autorius išpopuliarėjo visame pasaulyje dėl gebėjimo suprantamai ir aiškiai kalbėti apie ekonomiką ir jos įtaką mūsų kasdienybei. Jis veda skaitytojus dezinformacijos, pseudomokslo ir iškreiptos logikos labirintais, supažindina su būriu charizmatiškų asmenybių ir pasakoja apie keisčiausias apgaules istorijoje, ragindamas pamėgti skaičius ir atskleisdamas tikrąją jų galią.

T. Harfordas remiasi naujausiais moksliniais argumentais ir psichologiniais tyrimais ir ragina kritiškai pažvelgti į savo pačių išankstines nuostatas, įsitikinimus ir, svarbiausia, emocijas, kurių veikiamas dažnas iš mūsų klaidingai interpretuoja pateikiamus faktus. 10 taisyklių – ir papildoma auksinė taisyklė – padės suprasti, kaip iš tiesų veikia statistika: iš kur atsiranda skaičiai, kodėl svarbu, kaip jie pateikiami ir kokių rezultatų jais siekiama. Statistika nėra nesąžiningas triukas – veikiau priemonė, padedanti pamatyti tai, kas kitaip liktų nematoma.

  • Autorius: Tim Harford
  • Leidėjas: Tyto alba
  • Metai: 2022
  • ISBN: 9786094666827
  • Versijos kodas: NN 09-14
  • Kalba: Lietuvių
  • Vertėjas: Rasa Dirgėlė

Gimtadienio sveikinimai | Sapnininkas